Europese energiebedrijven doen recordafschrijving op elektriciteitscentrales

o-SOLAR-ENERGY-facebook-rechtenvrij

Europese energiebedrijven hebben enorme afschrijvingen gedaan op hun bezittingen, aldus de Financial Times. Een analyse van Jefferies laat zien dat de twaalf grootste Europese energieconcerns in 2015 30 miljard euro afschreven, vooral op elektriciteitscentrales.

In totaal schreven Europese energiebedrijven in de laatste zes jaar zo’n 104 miljard euro af.

De reden dat de bezittingen van de energiebedrijven zoveel minder waard worden, is met name de dalende elektriciteitsprijs, gekoppeld aan de toename van hernieuwbare energie, aldus de Financial Times. Kolen- en gascentrales zijn daardoor veel minder waard dan eerder verwacht. Bovendien hebben de bedrijven in betere tijden vaak teveel betaald voor de centrales, aldus critici.
Verder werden bedrijven, vooral in Italië en Spanje, verrast door plotseling ingetrokken subsidies voor duurzame energie. In Duitsland hebben de energieconcerns vooral te lijden onder de ‘Atomausstieg’, aldus de FT.

Analist Peter Atherton tegenover de FT: ‘Energiebedrijven beleefden gouden tijden van 2002-2010, toen de stijgende energieprijzen de verdiensten in de sector ongeveer verdubbelden. Ze gaven het meeste weer uit door elkaar op te kopen, terwijl ze de prijzen voor bezittingen opdreven. Wat we nu zien is dat die ballon weer leegloopt.’

Sinds 2010 zijn in Europa meer dan 50 gigawatt aan gasgestookte centrales gesloten of ‘standby’ gezet.

Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter en  blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Energieremmers.nl!

Leuk u te ontmoeten! Mijn naam is Jan Remmers.

Bent u opzoek naar advies over zonnepanelen of heeft u vragen? U kunt met mij een vrijblijvend adviesgesprek inplannen door simpelweg uw gegevens hieronder in te vullen.