Het tuinslang effect

o-SOLAR-ENERGY-facebook-rechtenvrij

Het tuinslang effect zien we terug bij alle installaties. Er zitten altijd verschillen in de prestaties van de zonnepanelen onderling. Dit is de oorzaak van het tuinslag effect.

Oorzaak 1 : schaduwval

Het negatieve effect van schaduw wordt nog weleens behoorlijk onderschat. Een beetje schaduw leidt al snel tot grote verliezen. Een kristallijn zonnepaneel (mono en of poly) die voor 20% in de schaduw ligt, verliest 80% van haar vermogen. Een dunne film zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest 20% van haar vermogen. Zonder power-optimizer per zonnepaneel hebben dan alle overige zonnepanelen last van één schaduw paneel.

Oorzaak 2 : opwarming

Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden Celsius, verliezen ze 0,5% vermogen per graad Celsius. In de zomer worden zonnepanelen op het dak warmer dan 60 graden. Hierdoor verliezen de warmste zonnepanelen tot 17,5% vermogen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er opbrengst verschillen ontstaan. Zonder optimizers per zonnepaneel, remmen de warmste zonnepanelen alle andere zonnepanelen af.

Oorzaak 3 : degradatie

Het opbrengst vermogen van zonnepanelen loopt over 25 tot 30 jaar af met circa 15%. Dit effect noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. De consumentenbond heeft in september 2015 nog een lijst gepubliceerd. EnergieRemmers zo komt uit dit onafhankelijke onderzoek naar voren, levert de meeste merken van de als goed geteste panelen. Er kan verschil per paneel optreden.

Oorzaak 4 : vermogenstolerantie

Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie van het vermogen. Als u een zonnepaneel met een vermogen van 265 Wp met een positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 265 tot 270 Wp. Vanaf de fabriek is er dus al circa 3% verschil tussen de prestaties van ieder afzonderlijk zonnepaneel.

Oorzaak 5 : weersverandering

Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt ontstaan er verschillen in het vermogen dat afzonderlijke zonnepanelen geven. Bij veel indirect licht door bewolking ontstaat er verschil in vermogen van de zonnepanelen. Optimizers reageren veel sneller op de wisselende weersomstandigheden.

Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter en  blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Energieremmers.nl!

Leuk u te ontmoeten! Mijn naam is Jan Remmers.

Bent u opzoek naar advies over zonnepanelen of heeft u vragen? U kunt met mij een vrijblijvend adviesgesprek inplannen door simpelweg uw gegevens hieronder in te vullen.