Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel

o-SOLAR-ENERGY-facebook-rechtenvrij

Met een string-omvormer wordt 6% van de zonnepanelen niet benut op een dakvlak zonder schaduw. Bij een situatie met schaduw verliest u 16 tot 25% opbrengst met een string-omvormer. Dit komt omdat een regeling per zonnepaneel ontbreekt bij stringomvormers. Minder goed georiënteerde zonnepanelen beïnvloeden de opbrengst van alle overige zonnepanelen. Dit wordt ook wel het tuinslang effect genoemd.

Het tuinslang effect! Als u met een voet op een tuinslang gaat staan komt er minder water uit de slang . Dit gebeurt er dus ook met uw zonnesyteem als één of meerdere panelen in de schaduw ligt. De dan minder goed presterende zonnepanelen hebben een negatieve invloed op de opbrengst van alle overige zonnepanelen.

Bij een installatie van een zonnesysteem kan het zijn dat één van de panelen een lagere opbrengst heeft. Dit geeft dus een negatief effect op ieder ander paneel. Dus als een minder goed werkend paneel 160 KWh produceert heeft dit effect ook op het paneel wat bijvoorbeeld 175KWh produceert. Alle panelen dalen dan in opbrengst naar het slechtst producerende paneel. Dit wordt voorkomen met het SolarEdge systeem.

Met SolarEdge geen tuinslang effect

Doordat het SolarEdge systeem met een optimizer per zonnepaneel werkt, heeft u geen last van het tuinslang effect. U behaalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder (licht)moment van de dag.

Zonder schaduw werking is dit 6% meer opbrengst. Met schaduw werking is dit 16 tot 25%.

Effecten bij een systeem van 12 panelen van 270 Wp. Bij een systeem met een vermogen van 3.240 Wp geeft dit de volgende verschillen.

Zonder schaduw een meeropbrengst van circa 194 KWh (bij een stroom prijs van € 0,22 bedraagt het voordeel € 42,76 per jaar.

Met schaduw effect een meer opbrengst van gemiddeld 20% is 648 KWh. Het jaarlijks voordeel bedraagt dan € 142,56.

Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter en  blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Energieremmers.nl!

Leuk u te ontmoeten! Mijn naam is Jan Remmers.

Bent u opzoek naar advies over zonnepanelen of heeft u vragen? U kunt met mij een vrijblijvend adviesgesprek inplannen door simpelweg uw gegevens hieronder in te vullen.