VvE kan BTW over zonnepanelen terugvragen

o-SOLAR-ENERGY-facebook-rechtenvrij

In de praktijk is het vaak onduidelijk of en hoe Verenigingen van Eigenaren (VvE) BTW kunnen terugvragen op hun investering van zonnepanelen. Het goede nieuws is dat er mogelijkheden zijn voor de Vereniging van Eigenaren of de individuele leden om de BTW terug te vragen. Maar die mogelijkheid is afhankelijk van wie mag gaan profiteren van de duurzame opwekking.

Tijdens een overleg tussen EnShared en de belastingdienst is het duidelijk geworden dat bij levering van de stroom aan de leden van de VvE middels de Postcoderoos-regeling de BTW over de investering kan worden teruggevraagd.

Particuliere woningeigenaar en BTW teruggave
Sinds eind 2013 is het mogelijk om als consument de BTW over de investering van zonnepanelen terug te vragen. Dit naar aanleiding van een Uitspraak van het Europese Hof. Kort uitgelegd wordt men als leverancier van zonnestroom als ondernemer gezien en kan men net als bedrijven de BTW op de kosten terugvragen. Veel leveranciers van zonnepanelen bieden tegenwoordig een extra dienst aan waarin zij voor hun klanten deze BTW terugvragen.

Geen BTW teruggave bij zonnepanelen voor (alleen) gezamenlijke verlichting
Een VvE (voor een huizencomplex) is een onderneming zonder winstoogmerk en kent in de meeste gevallen dan ook geen BTW plicht. Als een VvE besluit om te investeren in zonnepanelen wordt vaak gekozen om het stroomverbruik van de gezamenlijke verlichting en liftinstallatie duurzaam op te wekken. In dit geval kan geen BTW over de investering worden teruggevraagd. Het leveren van stroom aan het eigen pand wordt gezien als een activiteit zonder winstoogmerk en is niet BTW plichtig. Dit is één van de redenen waarom het rendement voor een zonnepanelen installatie in dit geval laag is.

Postcoderoos-regeling biedt soelaas
De postcoderoos- regeling is een fiscale regeling speciaal ontwikkeld voor Vereniging van Eigenaren en Energiecoöperaties om stroom van zonnepanelen te delen met hun leden. Met de postcoderoos- regeling verkoopt de VvE de stroom van de zonnepanelen aan een energieleverancier en krijgen zij een vaste vergoeding per opgewekte eenheid stroom. De stroom wordt niet voor haar eigen pand gebruikt maar verkocht aan een energieleverancier waardoor de VvE voor dit onderdeel door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Daardoor kan de VvE de BTW over de investering terugvragen wat een flinke kostenbesparing oplevert. Wel moet BTW worden afgedragen over de geproduceerde en verkochte zonne-energie.

Door als VvE te investeren profiteert men van veel kostenvoordelen waaronder de inkoopvoordelen en de vrijstelling op de energiebelasting. De investering biedt zo vergelijkbare rendementen met particuliere huiseigenaren die investeren in zonnepanelen.

Meer informatie op www.enshared.nl/vve

Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter en  blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Energieremmers.nl!

Leuk u te ontmoeten! Mijn naam is Jan Remmers.

Bent u opzoek naar advies over zonnepanelen of heeft u vragen? U kunt met mij een vrijblijvend adviesgesprek inplannen door simpelweg uw gegevens hieronder in te vullen.