Wat blijft er van de salderingsregeling over?

o-SOLAR-ENERGY-facebook-rechtenvrij

In 2017 wordt duidelijk of de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen verandert. Minister Kamp gaat de regeling dan evalueren. De eventuele veranderingen worden vanaf 2020 geleidelijk doorgevoerd.
Eerder evalueren

In 2014 kondigde minister Kamp (Economische Zaken) al aan dat hij de salderingsregeling wil evalueren in 2017. Dit riep destijds heftige reacties en weerstand op. Bezitters van zonnepanelen en mensen die zonnepanelen wilden aanschaffen, vielen vooral over de lange periode van onzekerheid. Want is investeren in zonnepanelen nu nog rendabel of niet? Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) diende een motie in om de evaluatie in 2016 te doen. Maar die werd begin maart van dit jaar verworpen. De onzekerheid blijft dus nog even bestaan.
salderen

Huidige salderingsregeling
De huidige salderingsregeling is opgenomen in de elektriciteitswet (Art. 31C) en geldt tot 2020. In het kort komt het hierop neer: alle energie die een klant teruglevert aan het net wordt afgetrokken van de elektriciteit die de klant afneemt. De energieleverancier maakt deze rekensom bij het opmaken van de jaarafrekening.

Wat wordt er gewijzigd?
Óf de overheid de huidige regeling gaat aanpassen en zo ja, hoe; dat is en blijft onduidelijk. Er circuleren verschillende scenario’s. Misschien komt er een vaste vergoeding per teruggeleverde kilowatt. Of wellicht stelt de overheid een termijn vast van een aantal jaren waarin teruggeleverde energie volledig wordt gesaldeerd. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Over één ding zijn producenten van energie het eens. Er moet een einde komen aan de onduidelijkheid.

Salderen met één type meter
Minister Kamp heeft in een eerder stadium aangegeven dat de nieuwe salderingsregeling gaat gelden voor alle consumenten die hun eigen energie opwekken. En dat hij rechtsongelijkheid niet zal toestaan. De eenvoudige draaischijfmeter is niet in staat om teruggeleverde energie apart te registreren, in tegenstelling tot de moderne digitale meters. Een nieuwe salderingsregeling kan ervoor zorgen dat het financieel uitmaakt welke meter in uw meterkast hangt. Maar met zijn opmerking over rechtsongelijkheid lijkt Kamp het einde van de analoge elektriciteitsmeter aan te kondigen.

Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter en  blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Energieremmers.nl!

Leuk u te ontmoeten! Mijn naam is Jan Remmers.

Bent u opzoek naar advies over zonnepanelen of heeft u vragen? U kunt met mij een vrijblijvend adviesgesprek inplannen door simpelweg uw gegevens hieronder in te vullen.