Zonnepanelen worden steeds populairder en beginnen echt impact te hebben op het Nederlandse stroomnet. Kijk maar eens naar de onderstaande grafiek:

10% van alle huishoudens in Nederland hebben al zonnepanelen. In die tijd zijn er een hoop vragen gesteld omtrent zonnepanelen en in dit artikel hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Aan het eind van het artikel krijgt u ook als bonus van ons een aantal tips waar u ook over na kunt denken. Veel leesplezier!
1. Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement van de investering zit rond de 4 tot 6% wanneer u alles meeneemt in de berekening. Denk hierbij ook aan afschrijvingen en degradatie. Degradatie is de jaarlijkse vermindering van de opbrengst van de panelen. Ook is in dit percentage meegenomen het feit dat om de 10 a 15 jaar de omvormer moet worden vervangen. Dus als u percentages hoort die hoger zijn dan 4 – 6% vraag dan vooral hoe de berekening is gemaakt.
2. Welke subsidies zijn er?
Er zijn lokale subsidies vanuit gemeentes beschikbaar. De landelijke subsidie is er helaas niet meer maar zonnepanelen zijn nog steeds heel rendabel. De BTW die aan u wordt gerekend is ook terug te vorderen. Als laatst kunt ook ontheffing vragen van de te betalen BTW over de stroom die u genereerd.
Ontdek hier hoe u deze btw kunt terugvragen.
3. Hoe werkt stroom terugleveren?
Indien u meer opwekt dan u nodig heeft, kunt u stroom terug leveren aan het net. Dit noemen we salderen en dit mag onbeperkt gebeuren. Dit gebeurt aan de hand van een speciale meter in de meterkast die kan teruglopen.
4. Waar moet u op letten bij zonnepanelen?
Het is belangrijk om te letten op de volgende onderwerpen:
- De efficiency van het zonnepaneel: kies altijd de zonnepanelen met de hoogste efficiency.
- De capaciteit van het zonnepaneel: uitgedrukt in wattpiek. Hoe meer wattpiek hoe beter, maar natuurlijk ook prijziger. Als u een beperkt dakoppervlak heeft, wilt u zonnepanelen met een hoge capaciteit.
- De kosten van het zonnepaneel: kijk hier vooral naar de prijs per wattpiek en niet naar de prijs per paneel.
- A-merk of B-merk: koop bij voorkeur geen zonnepanelen die niet zijn getest door een testinstituut. Als ze niet getest zijn, is het bijna altijd een B-merk.
- Afmetingen van het zonnepanelen: de meest voorkomende afmetingen van zonnepanelen zijn 165x100cm, 195x100cm en 150x100cm. Wij kunnen u helpen aan de hand van een dak scan welke afmetingen van zonnepanelen het beste is voor u.
5. Wat kosten zonnepanelen?
Als u zonnepanelen koopt, doet u dat inclusief de omvormer, bevestigingsmateriaal en installatie. Voor een 4 persoons huishouden kunt u ongeveer €5000,- rekenen. Hierbij is het wel van belang dat u een geschikt dak heeft en zo weinig last van schaduw.
6. Wat is een omvormer?
Een omvormer zet de gegenereerde energie van zonnepanelen om in stroom voor uw huis. Een omvormer kan het best in een ruimte hangen waar goede ventilatie is. De omvormer heeft namelijk koeling nodig, hoe beter de koeling hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast.
7. Hoeveel zonnepanelen passen op uw dak?
Dit is afhankelijk van de oppervlakte van uw dak en van schaduwobjecten.
8. Hoe moet ik de installateur betalen?
Veel installateurs vragen een betaling vooraf, dit is vaak omdat ze de materialen in moeten komen. Echter is het verstandig om een deel vooraf en achteraf te betalen, of in termijnen.
9. Moet mijn energiemeter vervangen worden?
Indien u een energiemeter heeft die niet kan terug leveren heeft u een andere nodig. Vaak kunt u deze kosteloos laten plaatsen door uw netbeheerder. In sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht.
10. Is overstappen op energieleverancier ook anders met zonnepanelen?
Overstappen is niet anders als u zonnepanelen heeft. Wel wordt aangeraden om vaak over te stappen omdat hiermee 300 euro per jaar op energiekosten zijn te besparen. Lees hier over het juiste overstapmoment.
11. Heb ik een vergunning nodig?
In bijna alle gevallen heeft u voor zonnepanelen geen vergunning nodig. Een uitzondering is in het geval u in een monument woont of als ueen woning heeft met een beschermd stad of dorpsgezicht. Controleer bij uw gemeente wat de regels zijn voor uw huis. U kunt ook het omgevingsloket controleren.
12. Op welke informatie moet ik letten als ik een offerte aanvraag?
Let vooral op de volgende zaken:
- De schatting van de opbrengsten en de terugverdientijd.
- Het rendement van de zonnepanelen.
- Erkenning en certificaten van de aanbieder.
- Omschrijving van alle werkzaamheden. Wat gaan ze precies doen?
- De kosten voor installatie, de omvormer, de panelen, de prijs per wattpiek, overige materialen.
- Welke garanties u krijgt.
- Hoe de installateur tot het legplan gekomen is.
Milieucentraal heeft een uitgebreide checklist geschreven met zaken waarop u kunt letten bij het aanvragen van een offerte. Klik hier om deze te bekijken.
13. Hoe kan ik zien hoeveel stroom ik opwek?
Er zijn applicaties waarop live wordt bijgehouden hoeveel stroom u opwekt als geheel systeem en per zonnepaneel. Met dit systeem kunt zowel u als uw zonnepanelen installateur er snel achterkomen als een zonnepaneel bijvoorbeeld niet goed functioneert en dus veel beter onderhoud leveren.
14. Welke omvormer kies ik?
Een omvormer zet de gelijkstroom in de wisselstroom die uit het stopcontact komt. De kwaliteit van de omvormer bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet daarom worden afgestemd met het gezamenlijke vermogen van uw zonnepanelen.
15. Wat zijn glas glas zonnepanelen?
Glas glas zonnepanelen hebben niet het nadeel van degeneratie en hebben daarom een langere levensduur en hierdoor heeft u een hogere opbrengstgarantie. Deze kosten voor deze panelen zijn wel hoger in de aanschaf dan de gebruikelijke panelen.
16. Welke garanties kan ik krijgen?
Er zijn een vijftal van mogelijke garanties die u kunt krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen, dit zijn:
- Productgarantie
- Opbrengstgarantie
- Vermogensgarantie
- Systeemgarantie
- Installatiegarantie
De productgarantie zit op de zonnepanelen als op de omvormers en gelden meestal 5 tot 10 jaar. Deze garantie geldt voor defecten aan het product en niet aan geleidelijke achteruitgang. Deze garantie krijgt u bij vrijwel alle installateurs.
Bij opbrengstgarantie ontvangt u garantie dat het systeem gaat opbrengen wat van te voren is berekent. U krijgt het verschil vergoed mocht dit niet het geval zijn.
Met vermogensgarantie wordt bijvoorbeeld gegarandeerd dat u na 10 jaar nog 90% vermogen heeft.
Systeemgarantie garandeert dat alles goed blijft functioneren tijdens de eerste zoveel jaar. Mocht er iets niet meer werken valt dit onder de garantie en wordt het gelijk herstelt.
De laatste is installatiegarantie en deze is van toepassing als er bijvoorbeeld iets verkeerd is aangesloten. Deze garantie moet minimaal 18 maanden zijn volgens branchevereniging Holland Solar.
17. Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte panelen?
De meeste zonnepanelen zijn blauw of zwart. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van de panelen in de praktijk is ongeveer gelijk. Blauwe panelen zijn echter wel meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren, echter zijn de opbrengsten van deze panelen vaak lager.
Handige tips
Naast de bovenstaande vragen die vaak door mensen gesteld worden hebben we hieronder ook nog een aantal handige tips voor u.
1. Koop omvormers en zonnepanelen bij een leverancier.
Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed op elkaar afgestemd en dit kan u veel rendement kosten. Aangeraden is daarom om de gehele installatie bij één leverancier te halen.
2. Test van Photon
Het duitse bedrijf Photon test de opbrengsten van verschillende zonnepanelen op een gebied waar de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn met die van Nederland.
Meer over de test is hier te vinden.
3. Infrarood panelen
Heeft u al gehoord van infrarood panelen? Ze zijn de elektrische vervanger voor de CV. In combinatie met zonnepanelen kunt u met infrarood panelen dus ook op uw gas rekening besparen.
4. Hybride zonnepanelen
Er zijn ook zonnepanelen die zowel zonnepaneel als zonneboiler zijn. Hiermee heeft u ook direct warm water via de zonnepanelen.
Nog meer tips door de consumentenbond: